30 Aralık 2015 Çarşamba

Şeker Hamurlu Kurabiye Yapımı

Merhaba,

      Bu yazımda şeker hamurlu kurabiyeler için şekil değiştirmeyen bir kurabiye nasıl yapılır onu anlatacağım. Uzun süre bir kurabiye tarifi aradım , yumuşak olmasın ağızda dağılsın ama şekil de değiştirmesin tabi lezzetli de olsun derken onlarca tarif denedim. Her denememi arkadaşlarıma tattırdım, fikirlerini aldım. Sonunda kayın validemin yaptığı bir kurabiyeyi biraz değiştirerek son halini verdim.


Kurabiyeler Piştikten sonra neden şekil değiştirir?

       Şeker Hamurlu modeller için önemli olan kurabiyenin şekil değiştirmemesi. kestiğimiz gibi pişmesi. Bunda en önemli nokta içerisinde su içeriği daha az yağ kullanmak. Yağ seçerken buna dikkat oldukça önemli. Benim denemelerimde tereyağ kesinlikle margarine göre daha iyi sonuç verdi. Hem lezzet olarak hem de biçim olarak tereyağ kesinlikle olmazsa olmazım. Bunun yanında pastacıların kullandıkları susuz yağ da (Alba ya da Crisco gibi)  içerisinde hiç su barındırmadığı için kurabiyeler hiç şekil değiştirmiyor ancak ben lezzet açısından tereyağından vazgeçmiyorum.
        Bir diğer alınacak önlem de kurabiyeleri kestikten sonra pişirme öncesi bir 10dk buzdolabında soğutmak. Bu da kurabiyenin şekil değiştirmesini engelleyen bir işlem.

İçerik

250 gr Tereyağ
Yarım çay bardağı sıvıyağ (50 ml )
2 yumurta
1 su bardağı şeker (200 gr)
1 su bardağı nişasta(125gr)
Yaklaşık 4 su bardağı (550gr)  un(hamura yavaş yavaş ilave ederek kıvama göre ilerlemek önemli)
5 gr Vanilya
1 çorba kaşığı tarçın



Yapım aşamaları:


Öncelikle tereyağ, sıvıyağ, şeker ve yumurtalarımızı mikserde krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz.







Sonrasında bu karışıma un, tarçın, nişasta ve vanilyayı da ekliyoruz ve hamur toparlanana kadar yoğuruyoruz. Bu aşamada unu yavaş yavaş ilave etmemiz lazım. Hamurun yumuşak bir kıvamda toparlanması yeterli olacaktır.















Hazırladığımız hamuru direkt açarak kullanabilirsiniz ben kurabiye yaparken hiç dinlendirmiyorum  ve şimdiye kadar hiç sorun yaşamadım. O sebeple hazırladığınız gibi tezgaha un serpip hemen açabilirsiniz. Yarım cm kalınlığında açtığımız hamurumuzu istediğiniz kurabiye kesicisi ile kesebilirsiniz. Kestiğiniz hamurları tezgahtan alırken spatula ya da benzeri düz bir aparat kullanırsanız tepsiye alırken şekilleri bozulmaz










Kurabiyelerimizi önceden ısıttığımız 175 C fırında yaklaşık 20 dk alt üst ayarında (ben fanı çalıştırmıyorum) pişiriyoruz ancak pişirme esnasında bu süre fırından fırına değişeceği için 15 dk sonunda aralıklarla bakarak kurabiyelerin durumunu kontrol etmeniz iyi olacaktır

Son olarak eğer kurabiyelerimize çubuk takmak istersek bu işlemi fırından çıkar çıkmaz hemen yapmalıyız aksi taktirde kurabiyeler soğuduktan sonra çubuklar kurabiyeye girmeyecektir.



Kurabiyelerimiz hazır. Afiyet olsun:) Kurabiyelerin süslemesi ile ilgili yazımı da temalara göre ayrı ayrı paylaşacağım.


























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder